Listemize ve listelerimize filmler eklemek için mail atabilirsiniz. Yeni listeler oluşturup mail gönderirseniz yayınlayabiliriz.
1-Ağrı ve Dağ – Hasan Serin
Ağrı Dağı’nın eteklerinde bir köy. Zorlu kış, köy ve aile koşullarında okula gidip eğitim görmeye çalışan bir kız çocuğunun ve köy ahalisinin bir günü gözler önüne serilmektedir.
Orjinal Ad: Ağrı ve Dağ
Yönetmen: Hasan Serin
Yıl:2013
Ülke:Türkiye
Dakika:14 dk.
2-Termik İstemeyük – Caner Özdemir
Termik Santrale karşı, Gerze halkının vermiş olduğu mücadeleyi konu alan belgesel filimdir.
Ağustos 2009 yılından bu yana Gerze halkı, santralin kurulması planlanan alanda olası bir sondaj çalışmasına karşın 24 saat nöbet tutmaktadır. Köyde kurulan direniş çadırında gündüzleri kadınlar nöbet tutarken, geceleri ise bu nöbeti erkekler devralıyor. Gerze halkı belediye başkanından köylüsüne varana kadar bir bütün halinde kenetlenerek yaşam alanlarını korumak için maddi ve manevi fedakarlık göstermişlerdir. Üç yıllık süreç içerisinde santralin kurulması planlanan alana 5 Eylül 2011 tarihinde termikçi şirketin köye asker ve polis sokarak sondaj çalışması yapmaya çalışması ile saatler süren bir mücadele gerçekleşmiştir. Bu mücadelenin sonunda halk sondaj çalışmasını engellemiştir. Şirketin Gerze’den tabelası kalkana kadar Gerze halkı mücadeleyi bırakmayacaktır…
Yönetmenin Diğer Filmleri
1.Rutin…(2011)
2.Pardon(İKSV Tasarım Bienali Gösterim, 2012)
3.Termik İstemeyük(Belgesel Film, 2012)
– 1.En Kuzey Fener Belgesel Film Festivali, Özendirme Ödülü, 2012
– 1.En Kuzey Fener Belgesel Film Festivali, Gösterim, 2012
– 12.Frankfurt Türk Film Festivali, Gösterim, 2012
4.Termik İstemeyük(Televizyon Haberi, 2012)
– Aydın Doğan Vakfı, 24.Genç İletişimciler Yarışması, Görsel Dal/Televizyon Haberi, 3.lük Ödülü, 2012
– Aydın Doğan Vakfı, 24.Genç İletişimciler Yarışması, Görsel Dal/Televizyon Haberi, Gösterim, 2012
Yönetmen: Caner Özdemir
Yıl: 2012
Ülke: Türkiye
Dakika: 24 dk.
Dil: Türtçe
Alt Yazı: İngilizce
3-Hey Geçti – Eda Elif Tibet
Konar göçer yaşam tarzını halen sürdüren ve bu sayede hayvancılıkla geçinen Gök ailesine yakın perspektiften bakan belgeselin yönetmenliğini Eda Elif Tibet üstleniyor.
Sarıkeçili yörüklerin geleneksel kültür mirasını odağına alan yapım, Anadolu’da halen süren göçer kültürünün bölge coğrafyasına etkisini de gözler önüne seriyor. Bir ailenin göç edişine eşlik ederken, aynı zamanda insan ve doğa etkileşimleri de beyazperdeye yansıyor. Film Doğa Derneği’nin Doğa Kültürü Projesi kapsamında hayata geçirilen bir proje.
Orjinal Ad:Hey Geçti
Yönetmen: Eda Elif Tibet
Yıl: 2014
Ülke: Türkiye
Dakika: 48 dk.
4-Sözcüklerin Ötesinde – Öykü Yağcı
Ödüller
15. Boston Türk Festivali Belgesel ve Kısa Film Yarışması Mansiyon ödülü (2010)
15. Boston Türk Filmleri Festivali (2010) Göttingen International Ethnographic Film Festival
Yıl: 2010
Ülke: Türkiye
Dakika: 39 dk.
Dil: Türkçe
Alt Yazı: İngilizce
5-Eksi / Artı – Alper Dalkılıç
Alper DALKILIÇ , 4 çöl maratonu süresince koşularını TEMA’ nın MEŞELER YUVA ARIYOR PROJESİ yararına ÇÖLLERDE KOŞALIM AMA ÇÖLLERDE YAŞAMAYALIM sloganı ile gerçekleştirmiştir. Dalkılıç’ ın yeni projeleri arasında sunum, sergi ve kitap yer almaktadır. Yeni ultra maratonlar, tırmanışlar 2013 senesi için planlanmaktadır.
Yönetmen: Alper Dalkılıç
Yıl: 2013
Ülke: Türkiye
Dakika: 20 dk.
Dil: Türkçe
Alt Yazı: İngilizce
6-Demir Atlı Adam – Gürkan Genç
Film 3 Nisan 2010 – 7 Mart 2011 tarihleri arasında Gürkan Genç’in bisikletle 11 ayda 12.500 km pedallayarak bitirdiği Türkiye-Japonya turunun rotasını beyaz perdeye taşımaktadır.
Gürkan Genç, 2010 yılının Nisan ayında Samsun’dan bisikletiyle yola çıktı. Gürcistan, Azerbaycan, Türkmenistan, Özbekistan, Tacikistan, Kırgızistan Çin, Moğolistan ve Güney Kore rotasını takip ederek Japonya’ya ulaştı. Samsun’dan Tokyo’ya uzanan ve 11 ay süren bisiklet yolculuğunda Gürkan, tam 12.500 km pedal çevirdi. “Doğa İçin Pedalla” adını verdiği bu projesinde pek çok ilke imza attı:
Yönetmen: Gürkan Genç
Yıl: 2011
Ülke: Türkiye
Dakika: 25 dk.
Dil: Türkçe
Alt Yazı: İngilizce
7-Düşlere Uzanan Patikalar – Hande Odabaşoğlu
Belgesel Caner Odabaşoğlu, Emre Tok, Bakiye Duran, Faruk Kar ve Fırat Kara’nın Fransa Mont Blanc’da katıldıkları ve zorlu ülkemizi başarıyla temsil ettikleri ultra maraton yarışmanın belgeselidir.
2011 yılı Ağustos ayında Fransa’da Mont Blanc dağı eteklerinde gerçekleşen UTMB yarışlarından 110km.lik ve 30 saat zaman sınırlı TDS parkuruna katılan 5 Türk sporcunun zorlu hikayesidir. Hava şartlarının sertliği sebebiyle yarış sırasında parkur yetkililerce değiştirilerek 119km.ye çıkartılmıştır. Toplam çıkılan ve inilen mesafe 7100m.dir. Güçlü sporcuların gecenin çetin yıpratıcılığına yenik düştüğü yarışta tek hedef yarışı bitirebilmektir. Düşlere Uzanan Patikalar, Savoy Dükü’nün İzinde 5 Türk, Caner Odabaşoğlu, Emre Tok, Bakiye Duran, Faruk Kar ve Fırat Kara’nın ülkemizi başarıyla temsil ettikleri bu zorlu yarışmanın belgeselidir.
Yönetmen: Hande Odabaşoğlu
Yıl: 2012
Ülke: Türkiye
Dakika: 53 dk.
Dil: Türkçe
Alt Yazı: İngilizce
8-Geyikbayırı – Öztürk K. Kayıkçı
Kaya tırmanıcıları Antalya’nın Geyikbayırı köyüne 1999 yılında gelir ve bu sporu başlatırlar. Yerel halk bu kişilerin kayalarda hazine aradıklarını düşünür. Sonraki yıllarda bu sporun katkısıyla canlanan ekonomileri, tırmanıcıları da kabullenmelerini sağlar. Geyikbayırı artık köye yerleşen şehirli tırmanıcıları ve gelişen turizmiyle farklı bir yerdir.
Yönetmen: Öztürk K. Kayıkçı
Yıl: 2012
Ülke: Türkiye
Dakika: 28 dk.
Dil: Türkçe
Alt Yazı: İngilizce
9-Kaçkarlarda Dört Mevsim – Kemal Alptekin
Küresel ölçekte olağanüstü doğası ve biyolojik çeşitliliği tehdit altında olan ve bir sıcak nokta olan Kaçkar Dağları’nı korumak amacıyla gerçekleştirilen gayretleri konu alan film gibi aynı zamanda Kaçkarlar’da mevsimleri takip ederek yaban hayatın sunduğu güzellikleri belgeliyor.
Avrupa Birliği, TEMA Vakfı ve Proje Ortakları birlikte uyguladıkları Kaçkar Dağları Projesi ile bölgede doğayı koruyarak kalkınmanın mümkün olduğunu çalışmalarıyla ortaya koydu. Dünya’nın biyoçeşitlilik açısından kuzeydeki en sıcak noktası Kaçkarların barındırdığı biyolojik çeşitliliği ve yaban hayatını korumak amacıyla 2007 yılında başlatılan proje, en çağdaş araştırma yöntemlerini uygulayarak Kaçkar Dağları’nın doğal değerlerini keşfetti. Bir yandan ilgili kamu kurumlarıyla birlikte bu değerleri koruyacak ve artıracak araçları geliştirirken, diğer yandan yöre halkına da bu değerlere sahip çıkarak gelirlerini artırmanın yollarını gösterdi. Yürütülen envanter çalışmalarıyla Türkiye için yeni bir bitki türü keşfedildi, yalnızca Türkiye’de bulunan ve nesli tehlike altında olan onlarca bitki ve hayvan türü, doğal yaşlı ormanlar, anıt ağaçlar saptandı. Proje kapsamında Türkiye’de ilk kez Vaşak görüntülenirken, bozayılar uydu vericileri ile takip altına alındı. Sadece Yusufeli’nin kelebek varlığının İngiltere’nin beş katı olduğu dünyaya ilan edildi. Film bu çalışmaları Kaçkarlar’da mevsimleri takip ederek ve yaban hayatın sunduğu güzellikleri anlatarak belgeliyor. Belgesel, festivalimizde Türkiye prömiyerini gerçekleştirecektir.
Yönetmen: Kemal Alptekin
Yıl: 2011
Ülke: Türkiye
Dakika: 68 dk.
Dil: Türkçe
Alt Yazı: İngilizce
10-Kar Beyaz – Selim Güneş
Sabahattin Ali’nin “Ayran” adlı öyküsünden uyarlanmış olan film, küçük Hasan’ın bir gününü anlatmaktadır.
Hasan, küçük bir dağ köyünde yaşayan on iki yaşında bir çocuktur. Babası cezaevinde, annesi ise kasabada bakıcılık yapmaktadır. İki küçük kardeşine bakmak zorunda olan küçük Hasan eve ekmek alabilmek için yol kenarında ayran satmaktadır. Yine bir kış günü sabah erken vakit, ayran dolu güğümünü yüklenir ve yol kenarındaki çay ocağına gider… “Kar Beyaz” Hasan’ın ayran satmaya çalışırken yaşadıkları ve etrafındaki insanların hayatla ve kendileriyle hesaplaşmaları üzerinedir. Selim Güneş, küçük bir çocuğun yaşam mücadelesinden bir günlük kesitle ayrılıklar, hasretle bekleyişler, özlemler, pişmanlıklar ve her şeye rağmen insan yaşamında var olan umudu anlatıyor.
Yönetmen: Selim Güneş
Yıl: 2010
Ülke: Türkiye
Dakika: 100 dk.
Dil: Türkçe
Alt Yazı: İngilizce
, vücudunun belden aşağısını hareket ettirememektedir. Babası ise yetiştirdiği hayvanlardan elde ettiği gıda maddelerini en yakın ilçede satarak geçimlerini sağlamaktadır. Furkan eğitimine devam etmek istemekte ve hayalini kurduğu büyük evi babasıyla birlikte kartondan da olsa bitirmeye çalışmaktadır. Okul ilçede olduğu için de baba oğul her gün yorucu bir yolculuğa çıkmaktadır. Yine bir gün okula gitmek için yola çıkan baba-oğul şiddetli bir kar fırtınasına yakalanır.
Ödüller
4. Uluslararası EgeArt Kısa Film Festivali
Yönetmen: Seyid Çolak
Yıl: 2011
Ülke: Türkiye
Dakika: 19 dk.
Dil: Türkçe
Alt Yazı: İngilizce
12-Lübbey’i Bekleyenler – Özer Kesemen
• Cefr – 2011
• Say – 2012
• Lübbey’i Bekleyenler – 2012
Yönetmen: Özer Kesemen
Yıl: 2012
Ülke: Türkiye
Dakika: 14 dk.
Dil: Türkçe
Alt Yazı: İngilizce
13-Maya – Rodi Yüzbaşı
• Mezra Ezidiya – 2009
• Miraz – 2010
• Maya – 2012
Yönetmen: Rodi Yüzbaşı
Yıl: 2012
Ülke: Türkiye
Dakika: 17 dk.
Dil: Kürtçe
Alt Yazı: İngilizce , Türkçe
14- Palandöken’de İki Parça Tahta – Aygün Filiz
Yönetmen: Aygün Filiz
Yıl: 2011
Ülke: Türkiye
Dakika: 61 dk.
Dil: Türkçe
Alt Yazı: İngilizce
15- Yaşamak Da Güzel Yaşatmak Da – Kağan Kiriş
2009 yılında 8 İDADİK sporcusu Ağrı Doğubayazıt’tan İzmir’e bir bisiklet yolculuğu yaptılar. Yolculuk esnasında da rota üzerinde bulunan; ‘’ Ağrı, Esence, Erciyes, Hasan, Sultandağı ve Bozdağ’a tırmandılar.
Ekip bu sefer İstanbul’dan yola çıkarak 2500 km’lik etabı bisikletle katederek yine yolda tırmanışlar yaparak Fransa Mont Blanc’a varmayı hedefliyor. 30 gün süren yolculukta ekip güzergâh üzerindeki ülkelerin önemli zirvelerine tırmanış gerçekleştirmeyi de planlıyor. Projenin bir diğer güçlü yönü ise organ bağışına dikkat çekmek ve bu konuda insanları duyarlı olmaya davet etmek. Bunun için iki slogan ile yola çıkıyorlar. ‘’Yaşamak da güzel yaşatmak da’’ ve ‘’Hayata Dönüşüm Yolunda Pedalla Avrupa Zirveleri’’.
Yönetmen: Kağan Kiriş
Yıl: 2012
Ülke: Türkiye
Dakika: 44 dk.
Dil: Türkçe
Alt Yazı: İngilizce
16-Yer Bize Çimen Verdi – Ulaş Temur
Belgesel, Batı Toroslarda bulunan Yukarı Köprüçay Havzası’ndaki yaşamı ve kendi kendine yetebilen bir kültürü ele alırken, bölgede yakın bir tarihte yaşamış Hasan Demir’in hikayesinin gölgesinde, yöre sakinlerinin Havza üzerinde devam den HES ve baraj projelerine ve kendi geleceklerine dair bakışlarını ele alıyor.
Yönetmen: Ulaş Temur
Yıl: 2011
Ülke: Türkiye
Dakika: 53 dk.
Dil: Türkçe
Alt Yazı: İngilizce
17- Yurt – Muzaffer Özdemir
Mimar Doğan hastalığı nedeniyle doktorunun da önerisi ile memleketine seyahate çıkar. Yalnız bıraktığı yurt, bambaşka bir hale dönüşmüştür.
Karamsar ve nevrotik mizaçlı bir mimar olan Doğan İstanbul yakınlarında arkadaşlarıyla kamp yaparken hastalanır. Danıştığı doktoru kendisine seyahat önerir. Sıla özlemiyle çocukluğunun geçtiği fakat uzun yıllardır göremediği memleketine tatile gider. Modern tekno-liberal zihniyet her yeri eşbiçimli hale dönüştürmüş, yeryüzüne yaptığı düşmanlıklar en ücra köşelere kadar sızmıştır. Doğan, zamanın bitip tükenmek bilmediği, dış dünyayı yalnızca kişiliğinin bir uzantısı gibi gördüğü sükûnet halindeki yurdunu boşuna arayacaktır.
Yönetmen: Muzaffer Özdemir
Yıl: 2011
Ülke: Türkiye
Dakika: 77 dk.
Dil: Türkçe
Alt Yazı: İngilizce
18- Zefir – Belma Baş
Başına buyruk bir kız çocuğu olan Zefir, yaz tatilini anneannesiyle dedesinin Doğu Karadeniz Dağları’ndaki yayla evinde geçirmekte ve uzaklardaki annesinin gelip onu alacağı günü iple çekmektedir.
Anneannesi ile dedesinin yayla evinde annesini bekleyen Zefir, zamanını anneannesiyle dedesinin gündelik işlerinin yükünü paylaşarak ve kırlarda dolaşarak geçirir. Annesi sonunda beklenmedik bir anda çıkagelir. Ne var ki Zefir’i almaya değil, her zamankinden daha uzun bir yolculuğa çıkmadan önce onunla vedalaşmaya gelmiştir. Oysa Zefir, bir daha ondan ne pahasına olursa olsun ayrılmamaya kararlıdır.
Aldığı Ödüller:

Yönetmen: Belma Baş
Yıl: 2010
Ülke: Türkiye
Dakika: 93 dk.
Dil: Türkçe
Alt Yazı: İngilizce