1-Senaryo Yazımı
Yazar: John Costello
Yayınevi : Kalkedon
Baskı Yılı: 2010
“Senaryo yazmak bir dağa tırmanmak gibidir. Tırmanırken tek görebildiğiniz önünüzdeki ve tam üstünüzdeki kayadır. Nereden geldiğinizi ya da nereye gittiğinizi göremezsiniz.”
Syd Field
2-Senaryo Yazarı Olmak
Yazar: Feridun Akyürek
Yayınevi : Mediacat Yayıncılık
Baskı Yılı: 2005
Senaryo yazma tekniğinin tüm aşamalarını örneklerle destekleyerek anlatan bu pratik rehber zihninizden geçen öyküleri sinemanın sözcük ve tümceleriyle, yani çekimler, sahneler ve sekanslarla yazma konusunda size yol gösterecek. Çekim ölçeklerinden diyaloglara, olay örgüsünden kişilere kadar film dilinin tüm unsurlarını ayrıntılı bir biçimde ortaya koyan bu kapsamlı kitap, beyaz perdede öykü anlatma sanatına sağlam bir ilk adım atmanızı sağlayacak.
3-Senaryo Yazarları İçin Psikoloji
Yazar: William Indrick
Yayınevi : Agora Kitaplığı
Baskı Yılı: 2011
Senaryo yazarları hikâyelerini canlı kılmak istiyorlarsa insan davranışlarını iyi kavramak zorundadırlar. William Indick’in kaleme aldığı bu kitabı iyi değerlendiren yazarlar, Sigmund Freud, Carl Jung, Alfred Adler, Erik Erikson ve Joseph Campbell gibi isimleri senaryolarının ortak yazarları gibi kullanabilirler. Dolayısıyla, Senaryo Yazarları İçin Psikoloji kitabı, psikolojik bakımdan derinlikli karakterleri ve çatışmaları işlemekte temel bir kaynaktır. Bu kitap sayesinde motivasyonu daha anlaşılır kılmayı, inandırıcı kimlik gelişimi tasarlamayı ve beyazperdede sahici çerçeveler oluşturan arketipler yaratmayı daha kolay öğreneceksiniz. Dolayısıyla, bu yalnızca senaryo yazımıyla ilgili bir çalışma değil, aynı zamanda sinema endüstrisine yakından ilgi duyan herkesi, gerçek ve aday senaryo yazarlarının yanı sıra yönetmenleri, film analistlerini ve sinema ve psikoloji bölümleri öğrencilerini etkileyecek bir kitaptır.
4-Oyun ve Senaryo Yazma Tekniği
Yazar: Turgut Özakman
Yayınevi : Bilgi Yayınevi
Baskı Yılı: 2004
Tiyatro oyunu ve senaryo yazma teknikleri hakkında hayli eser var. ‘Oyun ve Senaryo Yazma Tekniği’ ise, bütün dramatik yazarlık dallarını (tiyatro ve radyo oyunu ile televizyon ve film senaryosunu) kapsayan, ortak ve farklı temel özellikleri ve teknikleri birarada anlatan ilk çalışmadır.
5-Senaryo Nasıl Yazılmaz
Yazar: Denny Martin Flinn
Yayınevi : Kalkedon
Baskı Yılı: 2015
Bu kitabı iyi senaryo yazabildiğim için değil kötü olan binlercesini okumak zorunda kaldığım için kaleme aldım. Senaryo metni edebiyat değildir ve bana inanın kimse senaryo okumaktan keyif almaz. Okuyanların amacı filme dönecek bir öykü arayışıdır ve bu insanlar film yapmayı severken okumaktan hiç hoşlanmazlar. Senaryo okuyanların çok geçmeden fark ettiği bir nokta varsa, o da kötü senaryodur. Düzgün yazılar senaryonuzu okumayı bir keyif hâline getirdiği hâlde aslında bir film için taslak hazırladığınızı unutmamalısınız.
6-Bir Senaryo Yazmak
Yazar: Michel Chion
Yayınevi : Agora Kitaplığı
Baskı Yılı: 2003
İyi senaryolar kendiliğinden yazılmaz; iyi senaryo kaleme almak, özenli çalışmaların, deneyim ve eğitimle kazanılacak sezgilerin ve öyküleme sanatını beyazperdeye uygulamayı iyi bilmenin ürünüdür. Bu kitap da bu amaçla, sinemanın ayrı dönemleri ve farklı ülkelerinden özenle seçilmiş, hepsi ayrı bir senaryo türünü temsil eden dört klasik film senaryosunun derinlemesine çözümlenmesiyle hazırlanmış; ayrıca, Hitchcock’tan Polanski’ye, Fritz Lang’dan Jacques Demy’ye değişik yönetmenlerin kullandığı formüller ve örneklerle zenginleştirilmiştir…
7-Senaryo Yazımı
Yazar: James Richards, John Marland, Robert Edgar-Hunt
Yayınevi: Literatür Yayıncılık
Baskı Yılı: 2014
Film Yapımı Temelleri: Senaryo Yazımı temel senaryo yazım sürecini senaryonun ana parçalarını, diyalog, taslaklar ve düzeltim aşamalarını bölümler halinde inceledikten sonra Mark Herman gibi tanınmış ve Alisha McMahon, Thomas Gladstone gibi genç ve yetenekli senaryo yazarları ile senaryoları üzerine yapılmış röportajları okuyuculara sunuyor. Kitabın sonunda, bölümler boyunca ilk aşamasından son haline kadar anlatılan uygulamaların üzerinde gösterildiği İyi Bir Fincan Çay aldı senaryonun bütün taslakları bulunuyor. Kitap, sanatsal anlamda değeri olabilecek bir kısa film senaryosu temellerinin hem sinema bölümü öğrencilerine hem de meraklı amatörlere nasıl öğretilebileceğine odaklanıyor. Yazarlar için senaryo, teori ve pratiğin oluşturduğu bir diyalog. Senaryo Yazımı eğlenceli anlatım biçimi ile yaratıcılık kadar disiplin; coşku kadar dikkat; yenilik kadar tecrübe gerektiren senaryo sürecinde yazarların karşılaşacakları birçok durum ve sorun için çeşitli önerilerde de bulunuyor.
8-Senaryo Yazımı – Sinema Ve Televizyon İçin
Yazar: William Miller
Yayınevi : Hayalperest Yayınevi
Her şey bir senaryoyu başlatabilir. Başlama atışını duyan beyin harekete geçer, sahnelerden repliklere, düşsel yüzlerden, ürkütücü imajlara sıçrayarak ilerlemeye koyulur. “Sinopsis”, “Film Öyküsü” “Tretman” gibi tuhaf isimleri olan istasyonlar arasında, benzersiz bir serüvene doğru sarsılarak ilerler. Ama öncelik hep hikâyededir. Çünkü filmler hikâyeler üzerine inşa edilir. Sağlam bir hikâye ise -tüm sinema tarihinin de gösterdiği gibi- az bulunur bir nesnedir
, çünkü benzersizdir…
9-Senaryo Tekniği ve Senaryolar
Yazar: Orhan Kemal
Yayınevi : Tekin Yayınevi
Roman, öykü ve tiyatro dallarında birçok yapıtlar veren Orhan Kemal’in Türk sinemasına hizmeti de yadsınamaz bir gerçektir. Orhan Kemal’in senaryoculuğu, her ne kadar önceleri yalnız geçim kaygısı ile başladıysa da, sanatçı kişiliği onun bu çalışmalarını ilgninç hale getirmiştir. Bu arada Türk sinemasının sorunlarını da yakından görmek ve incelemek fırsatını bulmuştur. Yeniden baskısını sunduğumuz bu eser onun senaryoculuk tecrübesinin bir sonucu olarak kaleme aldığı önemli bir incelemedir.
Baskı Yılı: 2003
10-Dizi Yazmak İstiyorum
Yazar: Vasıf Küçükoruç
Yayınevi : Avrupa Yakası Yayınları
Baskı Yılı: 2011
Mahallenin Muhtarları dizisi Maltepe’deki Beşçeşmeler meydanında çekiliyordu. O zamanlar o küçük meydan içkili restoranlar ve birahaneler ile doluydu. Ben de o sıralar Olacak O Kadar, Zeki Metince, Durum Bundan İbaret gibi skeçlerden oluşan programlar yazıyordum. Her gün onlarca skeç bulmam gerekiyordu.Genellikle de Beşçeşmeler’de ki birahanelerden birine gider orada etrafı ve insanları izleyerek skeç bulmaya çalışırdım.
11-Sinema ve TV için Senaryo Yazmak
Yazar: Alan A. Armer
Yayınevi : Es Yayınları
Baskı Yılı: 2010
Bu kitapta yıllardır uygulanan senaryo kuramı ile geniş sinema perdesi ve televizyon ekranı için senaryo yazma konusundaki gerçekçi, uygulanabilir tavsiyeleri kaynaştırmaktadır. Bu kitapta yazanlar benim eğlence sektöründe önce yönetmen, daha sonra da yapımcı-yazar olarak çalıştığım ve elimden yaklaşık 350 senaryonun geçtiği 20 yıllık bir deneyime dayanmaktadır. Bu deneyim sonraları ders verdiğim sınıflarda daha da netleştirilmiş, testten geçirilmiş ve bu da profesyonel senaryo yazma yöntemlerini bu yöntemleri açıklamak ve gözler önüne sermek için geliştirilen tekniklerle dengelemek için eşsiz bir fırsat yaratmıştır.
12-Kısa Film Yazmak
Yazar: Pat Cooper, Ken Dancyger
Yayınevi : Es Yayınları
Baskı Yılı: 2006
· -Kısa film senaryosu yazımı üzerine kapsamlı bir kaynak
· -Senaryonuzu yazmanız için yeni materyaller ve kısa film formunun geleceği üzerine düşünceler
· -Kısa film senaryosu yazımıyla ilgili çok sayıda alıştırma
· -Kısa film senaryolarına uygun film türleri üzerine tartılmalar
13-Senaryo Kuramı
Yazar: Semir Aslanyürek
Yayınevi : Agora Kitaplığı
Baskı Yılı: 2014
Sinemamızın etkili yönetmenlerinden Semir Aslanyürek’in senaryo kuramı üzerine görüşlerini önce kavramlar üzerinden, daha sonra teorik ve pratik yanlarıyla irdelediği ve okura bir yol haritası kunduğu kitabı…
(Tanıtım Bülteninden)
14-Komedi Oyunu ve Senaryo Yazma Tekniği
Yazar: Burak Akyüz
Yayınevi : NoktaKitap
Baskı Yılı: 2012
Komedi oyunu ve senaryosu yazma tekniği kitabı, oyun ve senaryo yazmak isteyen genç yazar adaylarına yardımcı olmak amacıyla kaleme alınmış bir çalışmadır. Bu çalışmada komedinin tarihi ve gelişimi anlatılırken; bir komedi öyküsü oluşturulmuştur. Bu dramatik öykü, tiyatro oyunu ve televizyon senaryosu olarak iki ayrı şekilde yazılmıştır. En sonunda da bir sitkom çalışması bulunmaktadır. Böylece bir dramatik malzemenin üç farklı şekilde nasıl değerlendirildiğini görebileceksiniz.
15-Senaryo ve Yapım 2
Yazar: Mahmut Tali Öngören
Yayınevi : Yeni Alan Yayıncılık
Baskı Yılı: 1995
Adı geçen Okul’dan bir öğrenci, Okul kitaplığından ‘Senaryo ve Yapım’ın ilk baskısını istemiş. Ödev yapıyormuş, kaynak kitaba gereksinim duymuş. Derken efendim, sayfaları karıştırırken, 7. sayfada bir filmci’nin adı gözüne takılmış.
16-Senaryo Tekniği ve Senaryolar
Yazar: Orhan Kemal
Yayınevi: Everest Yayınları
Baskı Yılı: 2015
“Öyküleri, romanları, tiyatro oyunları ile yaygın okur kitleleri tarafından vazgeçilmez bir yazar olarak kabul edilen Orhan kemal’in çok iyi bilinmeyen özelliklerinden biri sinemaya verdiği emeklerdir. Türk sinemasının en güzel filmlerine senarist olarak katkıda bulunan Orhan Kemal’in bu kitabı sinema meraklılarına olduğu kadar, yazmaya da meraklı olanlara yeni ufuklar açacaktır.