Işık Kullanımı Hakkında Bilinmesi Gereken 13 Şey…
Yazımıza eklememizi veya çıkartmamızı istediğiniz bir durum varsa önerinizi bekliyoruz info@kadrajsinema.com a mail atabilirsiniz…
1-IŞIK
Fotoğrafı etkileyen en temel öğe ışıktır. Işık enerjisi olmadan herhangi bir görüngünün fotoğrafik görüntüye dönüşmesi mümkün değildir. Bizim algımız ve görünür ışık fotoğrafçılığı yalnızca mor ile kırmızı arasında kalan elektromanyetik dalga boylarını içermektedir. Bu spektrum dışında kalan bizim kimyasal ve dijital yardımcı araçlar olmadan göremeyeceğimiz bir evren daha var.
Işığı bir kaynaktan her yöne doğru dalgalanarak yayılan parçacıklar olarak düşünebiliriz. Cisimler ışık kaynaklarından aldıkları ışık parçacıklarını saniyede 300000 km’lik bir hızla helezonik dalgalı bir biçimde yansıtarak görüngülerini oluştururlar. Bütün ışık türlerinin hızı aynı olduğu halde dalga boyları farklılık göstererek ışığın niteliğini belirler. Dalga boyu kısa olan zayıf, dalga boyu uzun olan ise güçlü ışıktır. Görebildiğimiz en uzun dalga boyu kırmızı, en kısası ise mavidir.
Işık kaynaklarını rengine göre tanımlarken onları tek renk ve polikromatik (yani çok renkli) olarak tanımladıktan sonra polikromatik olanları kesintisiz ve kesintili spektrumdan oluşanlar olarak ayırabiliriz. Siyah bir cismin ısıtılması ile elde edilen ışık kesintisiz olmasına rağmen spektral ağırlığı sıcaklık ile birlikte değişmektedir. Sıcaklığın artması ile birlikte önce kırmızı ışık yaymaya başlayan cisim daha sonra turuncu, sarı, beyaz, mavi, mor renkleri yaymaya başlar. Bu yolla ışık yayan kaynakların sıcaklıkları Kelvin olarak ölçüldüğünde;
2-Işık Kaynakları Nelerdir? Doğal Ve Yapay Işık Kaynakları Nelerdir ?
İnsanların görmelerini sağlayan enerji türü ışıktır. Bütün ışıklar bir ışık kaynağı tarafından üretilmektedir. Işık yapıp etrafını aydınlatan herşey ışık kaynağıdır. Dünyanın ve bilinen en büyük ışık kaynağı güneştir. Işık kaynakları itibari ile doğal ışık kaynakları ve yapay ışık kaynakları olmak üzere iki grubu ayrılır.
Doğal Işık Kaynakları
Işık kaynaklarından bazıları ürettikleri ışık doğaldır . Bu tür kaynaklara doğal ışık kaynakları isimi verilmektedir. Güneş, yıldızlar, yıldırım ve şimşek türü doğal olaylar doğal ışık kaynakları grubuna girmektedir.
Yapay Işık Kaynakları Nelerdir?
Doğal ışık kaynakları gece aydınlatması için yeterli değildir. Bu nedenle gece aydınlatmasında insanlar tarafından yapılmış yapay ışık kaynakları kullanılır Ampul, trafik lambası, mum, meşale, televizyon ekranı ve fener yapay ışık kaynaklarıdır
Güneş, mum alevi gibi bazı ışık kaynakları, çevrelerine ışıkla birlikte ısı da verirler Ateş böceği, denizin derinliklerinde yaşayan bazı balıklar ve floresan lamba gibi bazı ışık kaynakları ise ışık yayarken, ısı vermezler
Yapay ışık kaynakları; katı ve sıvı yakıtlar yakarak ya da elektrik enerjisini ışık enerjisine dönüştürerek yapay ışık sağlarlar.
3-Ters Işık
Işık kaynağı konunun arkasında fotoğrafçının önündedir. Ters ışıkta fotoğraf çekmek çok zordur ama çok etkili fotoğraflar elde edilebilir. Önden gelen ışıkta nesnenin görmediğimiz tarafını aydınlattığı için bakış yönümüzde detaylar kaybolur ama nesnenin dış formu belirginleşir. Konunun etrafındaki ışık hüzmeleri fotoğrafı güzelleştirir. İstenirse nesne dolgu flaşı ile aydınlatılabilir. Bunu fotoğrafa yükleyeceğiniz duygu belirler.
Ters ışıkla çekilebilecek konular
Ters ışıkla çalışmaya başlamanın en kolay yolu güneşi karşınıza alıp ağaç, yaprak, çiçek gibi sıklıkla rastlayabileceğiniz konularla işin tekniğine hakim olmak için çeşitli denemeler yapmak. Konuların çiçek ve yaprak örneklerinde olduğu gibi ışık geçirgen olması etkili fotoğraf elde etmeye yardımcı olacaktır.
Portre çalışmaları da ters ışıkla denenebilir, sıcak rengin ve kenar ışığının saçlar etrafında oluşturacağı etki görülebilir. Ancak böylesi çalışmalarda ters ışık nedeniyle yüz bölgesinde oluşacak kararmaları önlemek için yansıtıcılardan veya dolgu flaşlardan yararlanılması gerekli olduğu unutulmamalıdır.
Ters ışıkta çekim yapmak için mekanlar da kullanılabilir. İç ve dış bölgeler arasındaki ışık farklılıkları ile enteresan sonuçlar elde edebilirsiniz. Güneşin parlak olduğu günler, bulutsuz gökyüzü ve güçlü arka ışığı nedeniyle ters ışıkta yapılacak çekimler için oldukça elverişlidir. Silüet fotoğraflarında ise enteresan şekilleri olan konuları fotoğraflamak, örneğin yapılarla işe başlamak ve göz eğitildikçe diğer konulara yönelmek uygun olacaktır. Silüet olacak olan objenin detay görünmeyecek kadar siyah olması ve kontür hatlarından ne olduğunun ve ne yaptığının belli olması, silüet fotoğrafları çekilirken kullanılacak objektif ve ışığın ölçüleceği bölgenin önemli olduğu unutulmamalıdır.
4-Ters ışık ve poz ölçümü
Ters ışıkta yapılacak poz ölçümleri, fotoğrafçının oluşturacağı etkiye de bağlıdır. Örneğin bir silüet fotoğrafı çekilmek isteniyorsa ışık ölçümünün direk olarak arka plandan yapılması ve poz değerlerinin makineye kilitlenmesi gerekir. Ters ışıklı çekilmiş fotoğraflarda ölçümün fondan yapılması ile silüet fotoğrafları elde edilirken konudan yapılan ölçümler arka planda patlamalara neden olacak, eğer ışık kaynağı konunun arkasına saklanırsa gölgelerden oluşan izler ve dokular ortaya çıkacaktır.
ilüet fotoğraflarında çekim için 100mm odak uzaklığına sahip bir objektif kullanıldığını varsayalım. Ters ışık kaynağı olarak örneğin doğmakta veya batmakta olan güneş seçilmişse, tele objektiflerin görüntüyü büyütme özelliği nedeniyle makine pozometresi doğal olarak bu oranları büyütülmüş ışık kaynağını hesaba katarak yapacaktır. Sonuç ise güneşin koyu turuncu veya kırmızı bir yuvarlak olarak gözüktüğü, karenin diğer bölümlerinin simsiyah olmasa bile karardığı bir fotoğraf olacaktır. Silüet elde edilmek istenilen konu dahi etrafındaki karanlık nedeniyle silinmiş olabilecektir. Bu nedenle tele objektifle silüet fotoğrafları çekilmek isteniyorsa, ölçümün ışık kaynağının yanından yapılması, ölçüm anında bakaca kaynağın dahil edilmemesi gerekmektedir. Öte yandan 24 mm, 28mm ya da 35mm gibi geniş açılı objektiflerle çalışılıyorsa, kompozisyon oluşturularak çekim yapılabilmesi mümkündür.
Eğer öndeki konunun yeterli ışık alması arzu ediliyorsa yaklaşık ölçüm yapmak, pozometrenin önerdiği değerleri makineye kilitlemek gerekmektedir. Nokta ölçüm de yapılabilir. 300mm veya 400mm’lik objektifle yapılacak merkez ağırlıklı ölçüm de nokta ölçüm niteliğinde olacaktır.Az pozlama ile ters ışığın birleşmesi de, çekici fotoğraflar ortaya çıkarabilir. Örneğin ters ışık alan bir sonbahar yaprağını düşünelim. Muhtemelen bu yaprak oldukça karmaşık bir arka plana da sahip olacaktır. Arka plan hesaba katılmaksızın yalnızca yapraktaki ışıklı kısımdan yapılacak okuma ile fon kararacak, fotoğraf kompozisyonun karışıklığından kurtulmuş olacak, ışık unsuru tasarımın yaratıcı bir öğesi olarak kullanılabilecektir.
5-Ters ışığın avantajları
Karmaşık bir manzarayı objeyi vurgulayarak sadeleştirir.• Portrelerde, konuyu daha güzel gösteren bir ışık halesi oluşturur.• Manzaralara kuvvetli gölgeler ekler.
Ters ışığın dezavantajları• Koyu renk bir objede, ayrıntılar eksik kalır.• Objektifte iç yansımaya neden olur. Bu da düşük kontrasta ve fotoğraf üzerinde ışık lekelerine yol açar. Fotoğraf makinenizi objektife gölge yapacak, ama bu arada görüntüye girmeyecek şekilde bir gölgelik (parasoley), eliniz ya da bir kitap ile gölgeleyerek, iç yansımaya engel olabilirsiniz.• Ters ışık ile başa çıkmak için pozlama değerini kullanmak, aşırı parlak arka plana yol açar.Ters ışık fotoğrafları için küçük ipuçları• Ön planda ağaç, tekne veya bir insan olan günbatımı görüntülerinde dramatik bir silüet elde etmek için, flaşı kapatın ve -1.0 veya -2.0 pozlama değeri kullanın.• Objenizi tam manasıyla göstermek için, +0.5 veya +1.0 pozlama değeri (veya makinenizin ters ışık dengeleme düğmesini) kullanın. Bu durumda arka plan, aşırı aydınlık olabilir.• Dolgu flaşı kullanın. Kenarda parlayan “ışık halesi” olmasını istediğiniz portrelerde, gölgeleri aydınlatmak veya silüete engel olmak istediğinizde, kusursuz bir seçenektir.• Işığı objenize geri yansıtmak için, beyaz bir yansıtıcı karton kullanın. Bu yöntem, özellikle yakın plan çekimlerde (örneğin bir çiçeği çekerken) kullanışlıdır.• Konuya iyice yaklaşın. Ters ışık alan objenizle çerçeveyi doldurun ki daha parlak olan çevre ışığı, makinenizi yanıltmasın.
6-Ters Işığın Zararları
Ters ışığın yaratıcı kullanımlarından bahsetmiş olsak da bazen istenmeyen sonuçlar doğurabilir.
Ters ışıkta güneşi karşımıza almak makinamızın sensörüne ya da gözümüze zarar verebilir. Objektif te bir mercektir ve merceği odaklayarak ateş bile yakabiliyoruz. Güneşe karşı fotoğraf çekerken bunu asla unutmayın.
Ters ışıkta çekilen fotoğraflar, ışık kaynağı başka bir şeyin tam arkasında kalmıyorsa fotoğrafta hareler oluşturabilir.
7-Fotoğrafta Ters Işık
fotoğrafçılıkla bilinmesi gereken önemli temel kurallardan biride, fotoğraf çekilirken ışık kaynağını arkaya almaktır yani sırtın dönülmesidir, ama bu kural her zaman geçerli olmayabilir. Yazının bu kısmında güneşe karşı fotoğraf çekmenin avantaj veya dezavantajlarını anlamaya çalışacağız.
Ters ışık ta çekilen fotoğrafların en önemli avantajı sadeliktir. Aşağıda görülen Süleymaniye Camii’nin fotoğrafı estetik olarak sergilenmeye güzel bir örnektir.
Fotoğrafın ters ışık tekniğine uyularak çekilmesinden dolayı alt kısmdaki görsel kargaşa tamamen fotoğraf dışına itilmiştir. Kızıl olan gökyüzü de fotoğrafın güzelliğine güzellik katan önemli bir görsellik oluşturmuştur. Ters ışık tekniği, bu fotoğraftaki gibi silueti karakteristik veya ayrıcalıklı özelliğe sahip olan yapı ve objeler için kullanılması gerekir.
Ters ışık fotoğrafının diğer avantajı, manzara fotoğrafları için geçerli olmamakla birlikte çekeceğimiz objenin gölgesini resmimizde farklı görsellik yaratmak için kullanabilmemiz dir.
8-Ters ışığa karşı nasıl fotoğraf çekilir ayarlar nasıl olmalı?
Yukarıdaki Fotoğrafta olduğu gibi fotoğraf çekmek istiyorsak pozlamayı ışığın yoğun olduğu bölge için ayarlamalıyız. Amacımız siluet çekmek olduğu için aydınlık bölge için yapılan doğru pozlama fotoğrafını çektiğimiz yapının yada objenin siluetini karanlıkta bırakacaktır. Işığın az olduğu bölge için yapılan pozlama, gökyüzünün kızıllığı ve camii nin siluetindeki karanlık bölgeden taviz verilmesi anlamındadır.
Doğru pozlama nasıl yapılır: Ters ışıkta, fotoğrafta belirgin olarak çıkmasını istediğimiz ışıklı bölge için yapılan doğru enstantane ve diyafram değerlerini kullanmak demektir. Camii nin arkasında kalan ve daha fazla ışık alan gökyüzü için doğru olan enstantane ve diyafram ayarı seçersek camimizin silueti belirgin vede güzel olarak fotoğrafımıza yansıyacaktır.
Fotoğraf ve Fotoğrafçılık Nedir sorusunu bu yazımızda ışığın önemini kısaca belirtmiş olarak sonlandıralım. Daha sonraki yazılarımızda hem yeni başlayan hem de üst düzey kullanıcılar için daha teknik ve ileri düzeyde devam edeceğiz
9-RENK SICAKLIKLARI
Işık Kaynakları |
(ºK) |
Kızgın demir (Gözle görülen ilk kırmızılık) |
800 |
Kızgın demir (Bayrak kırmızısı) |
1250 |
Mum ışığı |
1900 |
60 W ev ampulü |
2800 |
100 W ev ampulü |
2860 |
200 W ev ampulü |
2900 |
500 W projeksiyon ampulü |
3100 |
1000 W tungsten-halojen ampulü |
3100-3200 |
Normal Flüoresan ampulü |
3700 |
Daylight Flüoresan ampulü |
4800 |
Elektronik flaşlar |
6000-7000 |
Güneş ışığı |
5000-5500 |
Bulutlar |
6000-6500 |
Bulutsuz gökyüzü |
7000-14000 |
Kelvin sistemi kullanılırken hesaplar zor olduğundan Micro-Reciprocal Degree’nin kısaltması olan MIRED derecesi kullanılmaktadır. (MIRED = 1000000/Kelvin) Örnek olarak ev içerisinde Tungsten Işığı kullanılarak yapılacak bir çekimde sonuçların Turuncu çıkmasını önlemek için kullanmamız gereken düzeltme miktarı şöyle hesaplanmaktadır . Film MIRED değeri – Mevcut Işık MIRED değeri = (1000000/5500) – (1000000/2800) = 182 – 357 = -175 MIRED. Bu durumda toplam -175 MIRED düzeltme yapmamız gerekecektir. Bunun için -130 MIRED düzeltme yapan 80B numaralı Mavi filtreyi, -45 MIRED düzeltme yapan Açık Mavi 82C filtresi ile birlikte kullanmamız gerekecek. Açık mavi ve açık turuncu renkte olan filtreler renk düzeltme dışında fotoğrafa sıcak veya soğuk bir hava vermek için sık sık kullanılmaktadır
Işık kaynağında dikkat edilecek başka bir özellik içerdiği Ultraviyole miktarıdır. Fotoğraf Emülsiyonlarındaki mavi katman UV’ ye en duyarlı katmandır. Gözle görülememesine rağmen UV ışınları fotoğrafın Mavi çıkmasına sebep olurlar. Bu maviliği önlemek için renksiz olan bir UV filtresi veya UV ışınlarını süzme yeteneğine sahip SkyLight adında açık pembe filtresini kullanmak hem objektifinizi temiz tutacak hem görünmeyen ışınlar tarafından fotoğrafta meydana gelecek olan renk kaymalarını önleyecektir. Açık havalardaki aşırı UV bazen pozometreyi etkileyerek sonuçların koyu çıkmasına sebep olur. Bu durumlarda pozometrenin önerdiği değerden bir stop daha fazla pozlandırma sonucu çözecektir.
10-KONTRAST
Fotoğrafta en karanlık ve en aydınlık bölümler arasındaki ışık yoğunluğudur. Örneğin; Işık kaynağından yayılan ışığın konuyu her yönden eşit bir şekilde aydınlatması sonucu (bulutlu havada çekilen) fotoğrafta kontrast düşük olur. Bunun karşıtı ışığın tek bir yönden konuyu aydınlatması sonucu (güneşli havada çekilen) fotoğrafta kontrast yüksek olur.
İyi bir fotoğraf için kontrast ana etkenlerden birisidir. Fotoğrafta kontrast ne fazla ne eksik olmalıdır.Yüksek kontrast koyu gölgelerden parlak beyaz aydınlıklara kadar geniş bir ton farklılığı içerir. Az kontrast karanlık gölgeler ve parlak aydınlıkların aşırı uçlarını içermeyen daha sınırlı bir ton farklılığı ifade eder.
Parlak güneşli bir havada yani kontrastın yüksek olduğu zamanlarda bir yere baktığımızda tüm ton farklılıklarını algılayıp detayları rahatlıkla görebiliriz. Unutulmaması gereken filmlerin ton farklılıklarının gözlerimiz kadar olmadığıdır. Film farkı göz ardı edilirse gözümüzün gördüğü detayları fotoğrafta göremeyiz.
Güneş ışınları, açık alanda her noktayı aynı derecede aydınlatırlar.
Nokta ışık kaynaklarından yapılan aydınlatmalar da uzaklık artıkça konuya düşen ışık şiddeti azalır.
Arkası yansıtıcılı kaynaklar, koni şeklinde, ışık kaynağından uzaklaştıkça genişleyen bir ışık huzmesi oluştururlar.
Diğer bir ışık kaynağı da gökyüzü, açık renkli duvar yüzeylerinden gelen dağınık ışık kaynakları şeklinde tanımlanabilir.
11-DOĞAL IŞIK
Doğa da fotoğraf çekerken ışık tek bir kaynaktan yani güneşten gelir. Flaş
, lamba, ateş, ayışığı, reflektör gibi kaynaklar gün ışığının etkisini artırmak için kullanılırlar. Işığın kalitesi; günün saati, konuya geliş yönü, ışığa müdahale veya filmin özelliklerinden dolayı etkilenir.
Bir nesne üzerinden yansıyan ışık, nesnenin özeliğine bağlı kalarak düzgün, dağınık, kontrastlı,sert , yumuşak, donuk, sıcak, soğuk veya kırmızıdan maviye doğru değişik anlamlar verebilir. Genellikle donuk, mat mavimsi ışık sakin ve durağan bir anlam verir. Koyu ve sıcak ışık daha fazla heyecan ve enerji verir. Renkler bölümünde hangi rengin hangi anlamlar verdiğine bir göz atmanızda yarar var.
Göze hoş gelen fotoğraflar ışığın düzgün dağıldığı ve derinlik hissi vererek kontrast yaratan, çok koyu keskin olmayan gölgelerin yumuşak olduğu fotoğraflardır.
Doğru ışıktan yaralanmak için ışığı çok iyi okuyabilmeliyiz. Bu da artan tecrübe ile olur. Yani daha çok fotoğraf çekip, farklı ışıklarda aynı konuyu çekerek fotoğrafı nasıl etkilediğini görerek, daha çok fotoğraf görerek onların nasıl bir ışıkta çekildiğini inceleyerek ve sorarak öğrenebiliriz.
12-Işık Çeşitleri
Işık çeşitleri kendi arasında ayrılmaktadır. Bunların kimisi gözle görülürken kimisi görünmez günlük hayatımızın bir çok alanında sıklıkla kullanılıyorlar.
Kızıl Ötesi: Televizyonlarda genellikle kullanılmaktadır uzaktan kumandalar tarafından gönderilen sinyaller ile kontrol sağlanır. Aynı zamanda telefonlarda veri aktarımı içinde kullanılır.
Mikro Dalgalar: Mikro dalga fırınlar yemeklerin daha çabuk ısıtılıp pişirilmesi için kullanılır.
Radyo Dalgaları: Radyo ve televizyon yayınının yapılması için gerekli olmaktadır. yayılan frekanslar çevrilerek yayın yapmaktadır.
Mor Ötesi: Sahte paranın anlaşılmasında ve solaryumlarda kullanılmaktadır. Güneşten dahi mor ötesi ışın gelmektedir.
X Işınları: Röntgen cihazlarında kullanılır insan vücudunda bulunan iç organların görüntülenmesinde tıp alanında kullanılmaktadır.
Gama Işınları: Nükleer çalışmalarda bilim dünyasında kullanılır. Güneş ve atom bombasının patlaması sırasında genellikle çevreye yayılmaktadır.
Görülebilir Işın: Işık kaynağından yayılan ışığın çevreye çarpması ile görünen olgudur. İnsanların karanlıkta aydınlanmasını ve ışığın görünmesini sağlamaktadır.
13-Lambalar Hakkında Genel Bilgiler ve Çeşitleri
LAMBALAR HAKKINDA GENEL BİLGİLER
Görünür bir ışınım üretmek üzere tasarlanmış cihaza Lamba denir. günümüzdeen temel ışık kaynağı olan akkor Flamanlı lambalar, akkor ışınımıyla ışıküretirken , yüksek verimliliğiyle bilinen deşarj lambaları gazda elektrikselboşalmayla ışık üretirler.
Bir lambanın 1 Watt harcayarak ürettiği ışık akısının değeri olambanın ışıksal etkinlik değeridir. Fakat, dış ortam ısısı, balastözellikleri, lambanın yanma pozisyonu, şebeke gerilimindeki değişimler,kullanım süresi gibi faktörler lamba veriminde değişimlere neden olabilir.
Standart çalışma koşullarında lambanın ortalama kullanım süresine Lamba ömrüdenir. Şebeke gerilimindeki dalgalanmalar, toz, nem, sarsıntı, açma-kapamasıklığı, ortam sıcaklığı, kullanılan starter, balast gibi elemanların özelliklerilamba ömrünü etkiler.
Lamba türü | Işık etkinliği (lm/W) | Ömür (Saat) |
Akkor lamba | 8 – 16 | 1.000 |
Halojen lamba | 12 – 26 | 2.000 – 4.000 |
Floresan lamba | 45 – 100 | 6.000 – 15.000 |
Yb Civa Buharlı lamba | 36 – 60 | 6.000 – 8.000 |
Metal Halide lamba | 71 – 98 | 5.600 – 6.500 |
YB Sodyum Buharlı lamba | 66 – 142 | 10.000 – 15.000 |
AB Sodyum Buharlı lamba | 100 – 198 | 11.500 – 20.000 |
Tablo 2 : Lambaların etkinlik faktörleri ve ömürleri
14- Işık Kirliliği Nedir?
Geceleyin çevremizi neden aydınlatıyoruz? Daha iyi görmek için, daha güzel çevrede bulunmak için, daha kolay çalışmak, daha güvende hissetmek için… Ticarette, turizmde çalışıyorsak iyi reklam yapmak ve müşteri kazanmak için. Fakat ne yazık ki hem Türkiye’de hem de bütün dünyada çok kötü gece aydınlatma uygulamaları var. Bu yanlış uygulama giderek yaygınlaşmakta ve artmaktadır.
Işık kirliliği, yanlış yerde, yanlış miktarda, yanlış yönde ve yanlış zamanda ışık kullanılmasıdır. Hava kirliliği havamızı, su kirliliği suyumuzu kirlettiği gibi, ışık kirliliği de iyi aydınlatmamızı kirletmektedir. Gereğinden fazla ve yanlış yerde ışık kullanmak etkisiz aydınlatma demektir; bunun sonucu olarak ışığı üretmek için harcanan enerjinin önemli bir kısmı da boşa gitmektedir.
Işık kirliliğinin maliyeti
Işık kirliliği ekonomiye yüktür. Şehirlerin, örneğin Ankara’nın, Antalya’nın üstünde uçaktan gece aşağı bakmış olanlar savurgan aydınlatmayı kolayca görmüşlerdir: Yanlış yönlendirilmiş sokak ve cadde lambaları, ilanlar, reklamlar…Yüzeyin yansıma gücü, kar örtüsü hariç, genelde %15’in altındadır. Dolayısıyla uçaktan görünen ışık denizi, çoğunlukla yukarı yönlendirilmiş ışıktır. Bu savurulmuş ışıktır, boşa giden enerjidir, boşa giden yakıt kaynaklarıdır, boşa giden vergidir, boşa giden paradır ve boşa giden karanlık gökyüzüdür. Geceleyin uzaya kaçan ışık miktarı ışık kirliliğinin ve dolayısıyla boşa giden enerjinin iyi bir ölçüsüdür. Işık kirliliğinin bütün dünyadaki nitel boyutunun en iyi göstergesi, ABD Hava Kuvvetleri Savunma Meteoloji Uydusu Programı (DMSP) ile yeryüzünün uzaydan elde edilen nozaik gece görüntüleridir. (www.lightpollution.it/worldatlas/pages/fig6.htm)
DMSP ölçüleri kullanılarak, yer yüzünden uzaya kaçan ışığın maliyeti hesaplanabilmektedir. Bu verilerden elde ettiğimiz 1997 yılı için Türkiye “haritası” ve uzaya kaçan enerji miktarını aşağıda veriyoruz. (Aslan ve Isobe 2000).“Işık enerji kaybı”, ilgili yerleşim yerinden bir yılda uzaya kaçan ışık enerjisidir; bu hesaplanırken bir gecede ortalama 10 saat aydınlatma yapıldığı varsayılmıştır.
Şubat 1997 de Türkiye’de uzaydan görülen gece parlaklık dağılımı(maviden kırmızıya artıyor)